Lentopelkoisesta lentopelottomaksi – Lentopelkokurssi.fi
Valikko Sulje

Lentopelkoisesta lentopelottomaksi

Lentopelon voittamiseen on saatavilla monenlaista apua, mutta miten lentopelon voittamisessa pääsee alkuun ja kenen puoleen pitäisi kääntyä ensimmäiseksi? 

Itseopiskelu

Lentopelkoisen on hyvä pohtia, mitä tarkalleen ottaen pelkää? Mitkä ovat ne suurimmat huolenaiheet lentopelon suhteen? Toisille tämä voi olla itsestään selvää ja toisille hieman vaikeampaa.

Olipa huoliesi aiheina mitä tahansa, itseopiskelu on erinomainen ensimäinen askel lentopelon voittamisessa ja joillekin jopa ainoa tarvittava askel. Kirjoista ja netistä löytyy valtavasti tietoa peloista, lentokoneista ja lentämisestä. Jos tunnet psykologin tai lentäjän, pyydä häneltä apua.

Itseopiskelu ja oma aktiivisuus on yksi tärkeimmistä asioista lentopelon voittamisessa. Jos et ole valmis tekemään töitä lentopelkosi voittamiseksi, et sitä voita. Oma aktiivisuus on avainasemassa, vaikka pyytäisitkin apua lentopelon ammattilaisilta tai lähtisit mukaan lentopelkokurssille.

Psykologi

Jos lentopelkosi taustalla jokin muu pelko, esimerkiksi ahtaan paikan kammo, korkean paikan kammo tai hallinnan menettämisen pelko, apu löytyy psykologilta. Psykologin kanssa keskustellessa ja erilaisia harjoituksia tehden saat apua alkuperäisiin pelkoihin ja täten myös itse lentopelkoon.

Psykologi voi auttaa kaikkien pelkojen kanssa.

Lentäjä tai muu ilmailun ammattilainen

Kaupallinen ilmailu on oma maailmansa, jota ulkopuolisen voi olla vaikea ymmärtää. Jos pohdit, miten lentämisen turvallisuus tai erilaiset sääilmiöt on huomioitu eri tilanteissa tai miten lentokoneet ylipäätänsä toimivat ja pysyvät ilmassa, apu löytyy ilmailun ammattilaiselta.

Mielikuvitus voi kääntää mielessä pyörivät yksinkertaiset asiat hetkessä pelottaviksi kauhuskenaarioiksi. Pelottavat ajatukset pistävät sydämen sykkimään kiivaammin, kropan hikoamaan ja vatsan vääntelehtimään. Kun kroppa reagoi, mieli saa lisää varmuutta siihen, että kohta tapahtuu jotain kauheaa. Nyt negatiiviset kauhuajatukset vain pahenevat ja tuottavat entistä voimakkaampia fyysisiä tuntemuksia. Tämä kierre on parasta pysäyttää heti alkuunsa oikealla tiedolla. Näissä asioissa lentäjät, mekaanikot ja muut ilmailun ammattilaiset voivat olla avuksi, katkaisten mielessä pyöriviltä huolilta siivet, ennen kuin huolet lähtevät lentoon ja kasvavat suhteettoman suuriksi kauhuskenaarioiksi.

Lentopelkokurssi

Lentopelkokurssi yhdistää perinteisesti psykologiaa ja ilmailutietoutta. Kurssilla on kerätty pelkoon, lentopelkoon, lentämiseen ja lentokoneisiin liittyviä asioita yhdeksi helposti opiskeltavaksi tietopaketiksi. Kurssilla on mukana teoriaa ja erilaisia harjoituksia sekä mahdollisuus kysyä juuri omaa lentopelkoa koskevista asioista alan ammattilaisilta.

Lentopelolle altistuminen

Minkä tahansa pelon voittaminen vaatii pelolle altistumista. Lentopelon voittamisessa se tarkoittaa lentämistä. Hyvän valmistautumisen kautta seuraavasta lennosta saa rennomman, mutta lentopelon kokonaan voittaminen voi vaatia useampia lentoja. Jos tuttavapiiriisi kuuluu psykologi tai lentäjä, käy lentämässä hänen kanssaan yksi meno-paluu lento. Vaihtoehtoisesti voit käydä lennolla kaupallisen lentopelkokouluttajan kanssa — psykologin, lentäjän tai molempien.

Lääkäri

Lääkärin määräämät lääkkeet voivat auttaa vaimentamaan lentopelon oireita. Itse lentopelon voittamiseen niistä ei ole apua. Lääkkeistä ja alkoholista lentopelon voittamisessa kirjoitin aiemmassa blogissani.

Lentäjät tuntevat lentokoneet. He voivat antaa moniin pelottavilta tuntuviin asioihin loogisen selityksen.

Viiden kohdan lentopelkoisesta lentopelottomaksi -lista

  1. Lentopelon voittamiseksi on tehtävä töitä. Tärkeintä on, että tekee jotain ja mielellään säännöllisesti. Itseopiskelulla pääsee jo pitkälle. Kirjoita paperille omat suurimmat huolenaiheesi ja etsi niihin ratkaisut. Käytä avuksi nettiä ja kirjastoa. Jos tuttavapiirissäsi on psykologi tai lentäjä, juttele heidän kanssa sinua huolestuttavista aiheista.
  2. Päätä, mikä on sinun seuraava askeleesi. Ota yhteys valitsemaasi lentopelon ammattilaiseen tai lähde mukaan lentopelkokurssille. Et menetä mitään, jos soitat tai lähetät sähköpostia psykologille tai lentäjälle. Ensikontaktin avulla varmistutaan siitä, että olet kääntynyt oikean henkilön puoleen. Vastuuntuntoinen ammattilainen opastaa sinut eteenpäin oikealle henkilölle, jos hän ei itse pysty auttamaan.
  3. Lentopelkoa ei voi voittaa lähtemättä lennolle. Mitä paremmin teet pohjatyöt ennen lentoa ja mitä useammin lennät, sitä nopeammin totut lentämiseen. Pohjatyöllä tarkoitan itseä huolestuttavien asioiden perusteellista selvittämistä, mahdollisten muiden pelkojen työstämistä sekä oikeiden reagointitekniikoiden opettelua, kun kauhuajatukset valtaavat mielen ja pelon fyysiset oireet valtaavat kehon.
  4. Tarvittaessa lähde harjoituslennolle psykologin, lentäjän tai molempien kanssa. Alan ammattilainen varmistaa, että valmistautumisesi tulevaan lentoon on riittävä. Itse lennolla psykologi voi auttaa sinua erilaisten pelkoon liittyvien harjoituksien kanssa ja lentäjä voi antaa sinulle vastaukset viimeisiinkin lentokoneisiin tai lentämiseen liittyviin asioihin, mitä olet koskaan pohtinut. Tämän lennon jälkeen hallitset pelkosi paljon paremmin, ymmärrät lentokoneista ja lentämisestä kaiken sen, mikä on ennen pelottanut sekä tiedät, miten sinun tulee edetä voittaaksesi lentopelkosi lopullisesti.
  5. Kertaa! Siinä missä uusi opittu kieli tai mikä tahansa muukin tietotaito, lentopelon voittamiseen oppimasi tiedot ja taidot unohtuvat ajan kanssa käyttämättöminä. Kertaa oppimiasi asioita säännöllisesti varsinkin, jos et lennä säännöllisesti.

Mitä olet tähän mennessä tehnyt lentopelkosi voittamiseksi ja mitä aiot tehdä seuraavaksi?

Rentoja lentoja,

Jaakko

Jos haet tietoa lentopelosta ja sen voittamisesta, tilaa tästä kolmen ilmaisen videon sarja.