Turbulenssin lyhyt oppimäärä​ – Lentopelkokurssi.fi
Valikko Sulje

Turbulenssin lyhyt oppimäärä

Monet suhtautuvat turbulenssiin neutraalisti, monet kauhistellen. Harva siitä pitää, vaikka olen heitäkin tavannut. Lentopelkoiselle se voi aiheuttaa pelon oireita jo kauan ennen lentoa, puhumattakaan siitä, jos itse lennolla koetaan turbulenssia.

Mitä turbulenssi sitten on? Maanteiden ja merien epätasaisuudet on helppo nähdä ja ymmärtää. Kukapa ei tietäisi miltä epätasainen tie tuntuu auton alla tai meren aallot laivan alla. Ilman epätasaisuutta eli turbulenssia ei voi nähdä ja sitä voi olla vaikeampi ymmärtää. Turbulenssin periaate on kuitenkin hyvin yksinkertainen. Jos lentokoneen ympärillä oleva ilmamassa (tuuli) muuttaa suuntaa tai voimakkuutta, koetaan se lentokoneessa turbulenssina. Kova tuuli itsessään ei tarkoita, että ilmassa olisi tubulenssia vaan turbulenssiin tarvitaan aina tuulen suunnan tai nopeuden muutos.

Asia on helpompi selittää kuvilla, joten tässä on muutamia kuvia turbulenssin synnystä.

Nousevien ja laskevien ilmavirtauksien välissä on ilmavirran suunnan ja nopeuden muutos. Tämä aiheuttaa turbulenssia.

Lentäjät tietävät mahdolliset turbulenssialueet ennen lentoa tarkastettavien sääkarttojen perusteella. Vähäinen tai kohtalainen turbulenssi on hyvin tavallista lennolla kuin lennolla, mutta kovat turbulenssialueet kierretään. Ehkäpä lentäjät voisivat kertoa ennen lentoa ennustetuista turbulenssialueista, ettei turbulenssi yllättäisi matkustajia? Lentäjien kannalta ajateltuna, turbulenssista kertominen on suunnilleen sama, kuin laivan kapteeni kertoisi matkan alussa, että matkalla tullaan kohtaamaan aaltoja. Lisäksi turbulenssiennnuste on kuitenkin aina vain ennuste ja turbulenssialueen todellisen sijainnin ja voimakkuuden saa tietää vasta lennon aikana.

Tuulen nopeus voi vaihdella eri korkeuksissa. Tämä voi aiheuttaa turbulenssia.
Onko turbulenssi sitten vaarallista? Kyllä ja ei. Kovakaan turbulenssi ei ole vaarallista itse lennon turvallisen kululle. Lentokone kyllä kestää kaiken vastaantulevan turbulenssin ja paljon enemmänkin. Kova turbulenssi voi kuitenkin olla vaarallista matkustajille, joilla ei ole turvavyö kiinnitettynä sekä heidän vierustovereilleen. Koska turbulenssi voi alkaa varoittamatta, turvavyö kannattaa pitää kiinni aina paikallaan istuessa.
Tuulen suunta voi vaihdella eri korkeuksissa. Tämä voi aiheuttaa turbulenssia.

Turbulenssin aiheuttamiin pelon oireisiin auttaa samat asiat, kuin muihinkin lentopelkoa aiheuttaviin asioihin.

  1. Hanki tietoa — vielä enemmän. Kun tiedät tarkalleen mistä turbulenssi johtuu, missä sitä voit kohdata ja miten se vaikuttaa lennon turvallisuuteen, vähennät mielikuvituksen mahdollisuutta kehitellä pelottavia kauhuskenaarioita.
  2. Rentoutuminen auttaa negatiivisiin ajatuksiin ja pelon fyysisiin oireisiin. Opettele rentoutumaan jo paljon ennen lentoa, että rentoutuminen sujuu lennolla rutiinilla.
  3. Turbulenssiin tottuu lentämällä. Erilaisia totuttautumisharjoituksia voi tehdä myös maankamaralla.
Lentomatkan aikana tuulen suunta ja nopeus voi vaihdella. Tämä voi aiheuttaa turbulenssia.

Turbulenssia on joskus enemmän ja joskus vähemmän. Se kuuluu taivaalle siinä missä kuopat tiehen ja aallot merelle. Käytännössä lentomatkustajan kannalta ajateltuna turbulenssin suurin vaara on siinä, läikkyykö kahvi kupista vai ei.

Rentoja lentoja,

Jaakko

Jos haet tietoa lentopelosta ja sen voittamisesta, tilaa tästä kolmen ilmaisen videon sarja.