Lääkkeet ja alkoholi — ratkaisu lentopelkoon? – Lentopelkokurssi.fi
Valikko Sulje

Lääkkeet ja alkoholi — ratkaisu lentopelkoon?

Lasi viiniä tai olut on varmasti eniten käytetty ”lääke” lentopelkoon. Erilaiset oikeat lääkkeet tulevat hyvänä kakkosena. Muutaman juoman tai lääkkeen jälkeen pelon oireet vaimenevat — sydän ei pamppaile ylimääräisiä, hikoilu pysyy aisoissa ja vatsa tuntuu normaalilta — useimmilla, ei kaikilla.

Kirjoitan nyt vain lääkkeiden ja alkoholin kohtuukäytöstä. Jokainen varmasti tietää, mitä lärvien vetäminen tai usvainen lääketokkura tarkoittaa, joten en saarnaa niistä toistaiseksi tämän enempää.

Onko lääkkeiden tai alkoholin käyttö lentopelkoon sitten hyvä vai huono asia? Mieleen tulee enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Onko lääkkeistä tai alkoholista enemmän hyötyä vai haittaa? 

Hyviä puolia:

  • Lääkkeet ja alkoholi vaikuttavat nopeasti ja poistavat pelon oireet.
  • Alkoholia saa helposti.

Huonoja puolia:

  • Lääkkeet ja alkoholi eivät sovi kaikille, eivätkä kaikki halua niitä ottaa, vaikka sopisivatkin.
  • Kaikki eivät voi juoda alkoholia pitkiä aikoja putkeen, eikä välttämättä heti aikaisin aamusta, vaikka Helsinki-Vantaan The Oak Barrel -pubi aukeaakin jo kello viisi aamulla.

Lentopelkoiselle jää muutamia asioita pohdittavaksi. Onko alkoholin tai lääkkeiden käyttö hallinnassa? Onko mahdollinen känni tai krapula ongelma lennolla tai lennon jälkeen? Tarvitseeko matkakumppaneita huomioida asian kanssa (esim. lapset tai muut apua tarvitsevat)? 

Lentoa odotellessa

Ratkaisevatko lääkkeet tai alkoholi ongelman?

Jos lentopelon oireita tulee vain lennolla tai juuri ennen lentoa, lääkkeet tai alkoholi voivat olla ratkaisu ongelmaan.

Toisilla pelkkä lennon odotus voi aiheuttaa ahdistusta ja pilata loman. Ovatko lääkkeet tai alkoholi tällöin ratkaisu?

Kuten varmasti tiedät, lääkket ja alkoholi auttavat vain lentopelon oireisiin. Ne eivät vie pois itse lentopelkoa.

Onko tarve yksittäinen vai jatkuva?

Otetaan lääkkeiden suhteen esimerkki liikunnasta. Jos käyt kuntosalilla ja selkäsi kipeytyy, otat ehkä särkylääkkeen. Jos selkäsi kipeytyy joka kerta, särkylääke ei olekkaan enää se oikea ratkaisu. Nyt tarvitset ohjausta — ihmisen, joka opettaa sinulle oikeat tiedot ja tekniikat, ettei selkäsi enää kipeytyisi.

Sama juttu on lentopelon kanssa. Jos lennät harvoin, lääkkeet tai alkoholi voivat olla ratkaisu. Jos lennät usein ja ongelma on jatkuva, voisit ehkä kokeilla jotain muutakin — jotain jolla pääsee kokonaan eroon lentopelosta.

Oikea valinta

Jos käytät lääkkeitä tai alkoholia lentopelkoon ja olet tyytyväinen tilanteeseen, olet löytänyt oikean ratkaisun. Jos et ole tyytyväinen tilanteeseen, kokeile jotain muuta.

Mikä sitten on oikea ratkaisu itse kullekkin lentopelkoiselle — lääkkeet, alkoholi, lentopelkokurssi, psykologi, hypnoosi, NLP, joku muu mikä?

Me olemme kaikki erilaisia. Yleispäteviä ohjeita on siis mahdoton antaa. Itse uskon, että kaikki jotka käyttävät lääkkeitä tai alkoholia lentopelon oireiden vaimentamiseksi, haluaisi mielummin kokonaan eroon lentopelosta. Miksipä ei haluaisi? Ilman lentopelkoa jo lennon odottaminen on positiivinen kokemus.

Itselläni on kokemuksia vain lentopelkokoulutuksen toimivuudesta, mutta suosittelen silti kokeilemaan mitä tahansa asiaa, mikä tuntuu, että voisi toimia. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa päästä eroon lentopelosta. Lopputulos on tärkein.

Alkoholin nauttimiseen on toki muitakin syitä kuin lentopelko

Negatiiviset puolet

Lääkkeiden ja alkoholin negatiivisia puolia on niin paljon, liittyen lähinnä aineiden liialliseen käyttöön, että niistä voisi kirjoittaa oman blogin.

Sen verran pitää kuitenkin mainita aiheesta, että en ole nähnyt, enkä kuullut, että selvä ihminen tai pelkkien lääkkeiden käyttäjä olisi aiheuttanut lennolla ongelmia. Varmasti tällaisiakin tapauksia toki on. Häiriökäyttäytyminen johtuu lähes aina alkoholin liikakäytöstä tai alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäytöstä.

Kuusi vinkkiä niille, jotka käyttävät lääkkeitä tai alkoholia lentopelon oireiden vaimentamiseksi.

  1. Mieti lääkkeiden ja alkoholin mahdolliset negatiiviset puolet etukäteen.
  2. Tiedä mitä teet. Lentopäivä ei ole hyvä päivä kokeilla alkoholin tai uuden lääkkeen vaikutusta.
  3. Mieti lääkkeiden tai alkoholin enimmäismäärä etukäteen. Älä ylitä tuota määrää. Huomioi, että kyseessä on enimmäismäärä, ei tavoite.
  4. Huomioi, että lennolla alkoholin tai lääkkeen vaikutus voi olla erilainen kuin maassa.
  5. Älä käytä sekaisin lääkkeitä ja alkoholia.
  6. Jos et ole tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen, kokeile jotain muuta lentopelon voittamiseksi.

Rentoja lentoja,

Jaakko

Jos haet tietoa lentopelosta ja sen voittamisesta, tilaa tästä kolmen ilmaisen videon sarja.